Perşembe, Mart 16, 2006

IMKB Türünden Proje Yönetimi

IMKB turunden Proje Yonetimi
20 Aralik 2005


İş ortamından uzak olunduğu zamanlarda, birçok kişi daha produktif olabiliyor. En inanılmaz fikirler, en yaratıcı beyin fırtınaları, çoğu zaman ofisinizden en uzak olduğunuz zamanlarda kendini gösteriyor. Benim mesleğimle ilgili en yaratıcı fikirlerde, benim mesleğimi yapan kişilerin kendi ofislerinde geçirdiği zamandan ziyade, kullanıcının ofisinden ya da kullanıcı testleri yapılan ortamda ortaya çıkıyor.

Yukarıda bahsettiğim nedenden mi yoksa Kanada’da, Noel nedeniyle yaklaşan 10 günlük tatilin motivasyon eksikliğinden midir bilinmez, bugün 3 iş arkadaşımla birlikte ilginç bir fikri tartışmaya, şekillendirmeye başladık. Nerede mi? Öğle tatilinde, bir caféde.

Hepimiz çok iyi biliriz ki, proje yönetimindeki en baş ağrıtan ve hummalı kısım, kaynak dağıtımı ve ekip oluşumudur. Doğru projeyi, doğru ekibe, doğru bir zamanda vermek, projenin başarısını olumlu yönde etkiler. Peki bunu yapmanın iyi bir yöntemi var mi? Merkezden uzaklaşmanın olumlu sonuçlar verdiği günümüz iş hayatında, nasıl ekip çalışanlarını, bir proje hakkında heyecanlandırıp, projede çalışma kararını tüm organizasyon içinde olumlu, eğlenceli ve katılımcı bir hale getirebiliriz? İşte 3 arkadaşımla tartıştığım konu bu idi bugün. Ve şaka ile başlayan sohbetimiz, ilginç bir fikir ile son buldu (ya da başladı). İşte 4 kişi ile ürettiğimiz ilginç fikir:

Proje Yönetimini bir hisse senedi borsası olarak düşünün. Bu borsa içindeki projelerin her biri, birer hisse anlamına geliyor. Bu pazarda iki tip oyuncu var: Brokerler ve Hissedarlar.

Brokerler, geleneksel proje yönetimi metodu içinde, proje müdürleri adını verdiğimiz kişiler. Bu yeni sistem içinde, brokerlerin elinde, proje hisse marketini canlandıracak birçok araç var. Örneğin brokerler:

Proje bütçesini belirliyor
Projenin zaman dilimine karar veriyor
Şirket kaynaklarını bu projeye aktarabiliyor
Önemlilik seviyesini belirliyor
Projenin bitiminde oluşacak müşteri memnuniyet düzeyine (CSOC – Customer Satisfaction on Completion) karar veriyor
Spekülasyon yapabiliyor
Marketin diğer oyuncuları ise geleneksel proje içinde yer alan ekip çalışanları yani yeni sistemdeki adıyla hissedarlar. Hissedarlar işe

Kendi iş gücünü projeye dahil edebiliyor
Önemlilik seviyesini belirliyor
Projenin zaman dilimine kendisi ile ilgili olan parça içinde karar veriyor
Bütün bunlar oluştuktan sonra, bir proje hisse kağıdının üzerindeki fiyat, bütçe, zaman, kaynak, CSOC v.b. ile belirlenmiş oluyor.

Hissedarların her biri, belirli bir sanal para ile sisteme girip, üzerinde çalışmak istedikleri projenin kağıtlarını satın alıyorlar. Popüler hisselerin fiyatı böylece artış gösteriyor ve en üst seviyede bulunan projelerin üzerinde çalışma başlanıyor. Projenin fiyatı, zaman geçtikçe dinamik olarak değişiyor. Öneminin artması, kaynakların bu proje üzerinde yoğunlaşması fiyatı artırırken; spekülasyonlar, CSOC oranındaki düşme, projenin zamanında bitmemesi gibi faktörler fiyatı düşürüyor.

Proje tamamlandığındaki fiyat hissedarlara dağıtılıyor ve proje bittiğinden dolayı, bu hisse marketten çıkarılıyor. Sene sonunda, en çok kar eden hissedar, bu kardan pay alıyor. Tabi ki sanal para ile değil gerçek para ile :-)

Peki bu sistemin ne gibi yararları olabilir:

Şirket çalışanları, istedikleri projede çalışma imkanı bulabilir
Ekip çalışanları ve üst düzey yöneticiler, çalışanların ne gibi projeler ile ilgilendiği konusunda fikir sahibi olabilir
Kaynak dağıtımı sorununa, katılımcı ve ödüllendirici bir çözüm olabilir
Oyun havasında gerçekleşen proje yönetimi, şirket çalışanlarını projeye dahil olma konusunda heveslendirebilir
Bu sistemin zararlı yönleri ise

Ödüllendirme yöntemi şirket için ekstra maliyet anlamına gelir
Ekip çalışanlarının önemli diye tabir edebileceği bir proje, müşteri için ya da şirket için aynı önemi taşımayabilir
Fiyatı yükselmeyen bazı hisseler (projeler), bu sistem içinde unutulabilir
Biliyorum. Bu sistem, yalnızca bir varsayım ve en önemlisi, kahve ve börek arasında ortaya çıkan bir fikir. Bunlara rağmen, siz ne dersiniz? İyi bir fikir mi? İşler mi? Aklınıza gelen ve bu sisteme dahil edilmesi gereken herhangi bir öneriniz var mi? Bu sistemin yararları ya da zararları kısmına eklemek istediğiniz bir şey var mi?

Yazarı : Mehmet Doğan

Hiç yorum yok: